Uçak yolculuklarında kaza riski nedir?

Uçak seyahati hem zamandan hem paradan tasarruf etmemi sağladığından dolayı en sevdiğim ulaşım şekli. Bu kadar çok sevmeme rağmen akrabalarımla seyahate çıkacağımız zaman uçak kazalarından korktuklarından dolayı onları uçağın güvenirliği için ikna etmem gerekiyor. İstatistikler yalan söylemez, istatistiklere göre en az kazanın olduğu yani en güvenilir ulaşım şekli uçak yolculukları.

Yapılan araştırmalar uçak kaza oranlarının her yıl daha da düştüğünü gösteriyor. Özellikle havacılık sektöründe yaşanan gelişmeler ve bu piyasadaki rekabetin artmasından dolayı uçak bakımları ve eğitimli personel sayısı her yıl artarak sektörü daha iyi bir hale getiriyor. Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.

Uçak kazaları neden olur?

Uçak kazalarına neden olan en önemli iki etken; insan hatası ve teknik hatalar. Hava yolu sektörü gelişirken eğitimli teknik ve uçuş personeline yatırım yapılmasının temel nedeni de bu ikisinin önüne geçmek. Her sene kaza oranları daha da azalmaktadır.

Uçak kazaları ne zaman olur?

Uçak kazalarında en riskli evreler olarak uçağın kalkış ve iniş anlarını söyleyebiliriz bunun nedeni de motorların çalışmaması gibi teknik nedenlerdir.

Uçakta en güvenli koltuk hangisi?

Her yıl bu soruyu cevaplamak için çok sayıda deney yapılıyor. Yine de uçakların genelde sistem değil insan hatalarından ve her seferinde benzer olmayan nedenlerden düşmesinden dolayı net bir cevap yok. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan epey masraflı bir deneye göre uçak düştüğü an kemeri takılı olanların hayatta kalma ihtimali diğerlerine oranla çok daha fazla. Eğer kendinizi daha da güvende hissetmek istiyorsanız, çıkış kapılarına yakın ve koridorda koltukları tercih edebilirsiniz.

Uçak yolculuklarında kalkış anında neler yapılması gerektiğini merak ediyorsanız: “Uçak kalkarken nelere dikkat etmek gerekir?” yazımızı inceleyebilirsiniz.